Haaratelier de Kroon voor al je haar & (hoofd) huid problemen Gratis verzending vanaf 50 euro Producten die doen wat ze zeggen Persoonlijk advies op maat

Alopecia

Alopecia, de verzamelnaam voor kaalheid. Dit kan bij zowel bij mannen als vrouwen optreden en is er in verschillende vormen en gradaties. Alopecia is niet levensbedreigend en je hoeft je ook niet ziek te voelen. Wel veranderd het je uiterlijk en kan het je zelfvertrouwen aantasten. Bij Haaratelier de Kroon bieden wij jou niet alleen talloze oplossingen / hulpmiddelen, maar ook een luisterend oor.

Soorten alopecia

Alopecia androgenetica

Valt jouw haar vrij geleidelijk uit? En gebeurt dat vooral aan de voorkant (inhammen) en bovenop (kruin) je hoofd? Dan kan er sprake zijn van alopecia androgenetica. Dit is een erfelijke vorm van haaruitval die vooral bij mannen voorkomt. Alopecia (Latijn voor kaalheid) androgenetica is geen ziekte en is de meest voorkomende vorm van haaruitval bij mannen. Er is hierbij sprake van overgevoeligheid van de haarfollikels voor het mannelijke hormoon dihydrotestosteron. Tegenwoordig zien we dat dit ook steeds vaker voorkomt bij vrouwen.

Alopecia areata

Alopecia areata is een auto-immuunziekte die een lokale ontstekingsreactie rond de haarwortels veroorzaakt, gevolgd door kale plekken op de aangetaste harige delen van het lichaam. Deze ziekte komt meestal voor op de hoofdhuid, maar schade aan gezichtshaar of schaamstreek is ook mogelijk. De kale plekken worden gekenmerkt door een ronde of ovale vorm en kunnen variëren in grootte. Soms wordt alopecia areata ook in de nagels aangetroffen, dit komt tot uiting in kwetsbaarheid en afbrokkeling van de nagels.

In ernstige gevallen (5-10%) valt het hoofdhaar al uit, ook wel alopecia totalis genoemd. In het geval van een falen van al het lichaamshaar, spreken we van alopecia universalis, die slechts bij 1-2% van de patiënten voorkomt.

Wie kan worden beïnvloed door alopecia areata?

Alopecia areata komt voor bij ongeveer 0,05-0,1% van de bevolking, ongeacht geslacht of leeftijd. De meeste patiënten krijgen echter hun eerste kale plekken voor de leeftijd van 40 jaar. Er is ook een grotere kans om te worden beïnvloed door alopecia areata als deze ziekte voorkomt in uw familie. Onderzoek toont aan dat bij 1 op de 10 patiënten genen een belangrijke rol spelen.

Wat zijn de oorzaken?

De exacte oorzaken van alopecia areata zijn onbekend. Patiënten die lijden aan alopecia areata lijden vaak ook aan andere auto-immuunziekten. Denk hierbij aan schildklieraandoeningen of vormen van eczeem, allergieën en bloedarmoede.

In sommige gevallen komt alopecia areata aan de oppervlakte door stress, een infectie of bij het gebruik van medicatie. Deze factoren veroorzaken de ziekte niet, maar ze kunnen de ziekte activeren.

Frontale Fibrosing Alopecia – FFA

Frontale Fibrosing Alopecia (FFA) is een vorm van haaruitval die wordt gekenmerkt door haaruitval aan de voorkant of zijkanten van het hoofd. Ongeveer de helft van alle mensen die aan deze aandoening lijden, ervaart ook wenkbrauwverlies, soms kunnen de wimpers ook betrokken zijn. Sommige mensen met FFA ontwikkelen ook haaruitval op andere gebieden dan de hoofdhuid en het gezicht.

FFA wordt verondersteld gerelateerd te zijn aan een andere aandoening genaamd lichen planus en wanneer het de hoofdhuid beïnvloedt, wordt het beschreven als korstmos planopilaris. In 1994 werd dit hoofdhuidprobleem voor het eerst beschreven door Dr. Kossard. In de afgelopen jaren is deze aandoening steeds vaker voorgekomen, vooral bij postmenopauzale vrouwen ouder dan 50 jaar.

Wat is de oorzaak van FFA?

De exacte onderliggende oorzaak van FFA is onbekend. FFA wordt verondersteld een auto-immuunziekte te zijn waarbij het immuunsysteem van een persoon per ongeluk de haarzakjes aanvalt. Het haarverlies wordt veroorzaakt door een ontsteking van de haarzakjes. De haaruitval is blijvend, omdat de ontsteking littekens in de haarzakjes veroorzaakt. Wetenschappers vermoeden ook dat er een hormonale component kan zijn, omdat de aandoening het meest voorkomt bij postmenopauzale vrouwen ouder dan 50 jaar.

Alopecia diffusa

Bij alopecia diffusa wordt vaak de gehele hoofdhuid zichtbaar door het uitgevallen haar. Er is dan een groter gedeelte van de haren in de rustfase dan normaal. Wanneer er sprake is van alopecia diffusa, is er meestal geen sprake van allergische reacties, ontstekingsreacties of een rode hoofdhuid.

Veelgestelde vragen

Is Frontale Fibrosing Alopecia te behandelen?

FFA kan worden behandeld met hoofdhuidbehandelingen zoals crèmes, lotions en gels. Het kan ook worden behandeld met tabletten. Het bewijs voor een effectieve behandeling voor FFA is echter beperkt en de resultaten kunnen sterk variëren van persoon tot persoon. Het haar dat is uitgevallen groeit niet terug door het littekenweefsel dat wordt gevormd. Het proces kan echter worden vertraagd / geremd door de juiste producten te gebruiken. Hierin adviseren we je graag!

Ik heb ineens een kale plek, wat nu?

De kans is groot dat het hier gaat om Alopecia Areata ook wel pleksgewijze kaalheid genoemd.

Omdat de oorzaak van alopecia areata nog onbekend is, is de beste behandeling nog onzeker. In eerste instantie zal de arts wachten tot het haar terugkeert. Toch zijn er enkele behandelingsopties die desgewenst kunnen worden gevolgd. De behandelingsmethode is afhankelijk van het stadium waarin de patiënt met Alopecia areata zich bevindt.

Komt mijn haar nog terug bij Alopecia Areata?

Het verloop van alopecia areata is voor elke patiënt anders. In 70-80% van de gevallen groeit het haar echter binnen 2 jaar terug. De ontsteking tast alleen de haren aan en niet de haarwortels. Wanneer de ontsteking geneest, keert de haargroei vaak terug naar normaal.

De kans dat het haar teruggroeit is kleiner wanneer:

  • De haarlijn op de hoofdhuid is aangetast
  • De haaruitval is begonnen tijdens de kindertijd
  • De patiënt lijdt ook aan andere auto-immuunziekten

Kan een medicijn haaruitval veroorzaken?

Ja, dat kan. Haar wordt geproduceerd in de haarfollikel. Vervolgens doorloopt het een haargroeicyclus. De cyclus bestaat uit verschillende fasen: een groeifase, vervolgens een overgangsfase (van zo’n twee weken) en een rustfase (van zo’n drie maanden). Hierna valt de haar uit. Na de rustfase wordt een nieuwe haar geproduceerd in de haarfollikel en begint de cyclus opnieuw. De groeifase kan vier tot acht jaar duren en bepaalt de lengte van het haar. Meestal bevindt zich 80-90 procent van de haarfollikels in de groeifase en 10-15 procent in de rustfase.

Een geneesmiddel kan ervoor zorgen dat de haren versneld overgaan van de groeifase naar de rustfase, waardoor ze eerder uitvallen. Meestal begint de haaruitval twee tot vier maanden nadat het medicijn voor het eerst is ingenomen. Bij bepaalde medicijnen zoals een chemokuur kan het haar al na enkele dagen uitvallen. Dan is de oorzaak dat de celwerking plotseling wordt gestopt waardoor er geen nieuwe haren meer worden gevormd. Bij hogere doses kan totale haaruitval optreden.

Het was een fijne ervaring! Had het gevoel dat er echt eens naar me geluisterd werd en dat heeft me goed gedaan, dankjewel!

Dennis van Beveren

10 tips bij het kiezen van een haarwerk die bij je past

Bij het kiezen van een haarwerk of haarstuk gaat het niet alleen om een aangetaste plek te bedekken. Het is een belangrijke en emotionele keuze waar een heel proces aan vooraf gaat. Onderstaand geven we je een aantal tips die jou helpen om de juiste keuze te maken. Uiteraard staan wij voor je klaar en begeleiden wij je hier graag in!

    Cart