Hebben je ouders of een ander familielid ook last van overmatig haaruitval en/of dunner wordend haar aan de bovenzijde van hun schedel? Dan kan het best zijn dat je alopecia androgenetica hebt. Dit is een vorm van erfelijke haaruitval en kaalheid die bij mannen en vrouwen kan voorkomen.
Naar schatting krijgt zo’n 70% van de mannen op een bepaald punt in hun leven last van haaruitval. De meeste mannen zijn dan boven de 50, maar er zijn ook mannen die er al last van hebben als ze nog maar in de 20 zijn. Bij vrouwen komt alopecia androgenetica minder voor, maar liggen de schattingen toch nog rond de 40%. Meestal begint de haaruitval bij vrouwen rond de menopauze, maar eerder kan ook.
Bij vrouwen zijn hormoonwisselingen regelmatig de oorzaak van haarverlies. Zo verlies je vaak meer haren als je in de overgang bent, na een bevalling of na het beginnen of stoppen met de anticonceptiepil. Lees hier meer over dunner wordend haar en haaruitval bij vrouwen.
Heb je veel stress? Dan maakt je lichaam het hormoon cortisol aan en raakt het in hormonale disbalans, wat overmatig haarverlies en dunner wordend haar kan veroorzaken. Deze vorm van haaruitval wordt telogeen effluvium genoemd.
Ook voor een mooie volle bos haar is een gezonde levensstijl van belang. Leeft je ongezond? Dan is de kans groot dat je te weinig van bepaalde vitamines binnenkrijgt. Vooral een tekort aan zink, ijzer en vitamine B verslechteren de conditie van het haar.
Veel föhnen, de stijltang gebruiken of een te strakke staart of knot: het kan je haar allemaal beschadigen en haarverlies tot gevolg hebben. Voor mannen is het verstandig om een beetje op te letten met het dragen van te strakke petten.
Haarverlies en dunner wordend haar kan ook komen door bijwerkingen van de medicijnen die je slikt of door ziektes, schimmelinfecties of schildklieraandoeningen. De laatste komt vaker voor bij vrouwen.